Вивчаємо англійську

14 щоденних вправ для покращення навичок володіння англійською мовою

Англійська: говоріння
Бажаєте говорити англійською мовою на рівні носія? Ми знаємо секрет успіху - практикуйтеся, практикуйтеся та практикуйтеся.
Коли діти починають вивчати свою рідну мову, вони спочатку слухають мову, потім починають говорити, читати та нарешті писати. Для підвищення рівня володіння англійською мовою необхідно постійно практикувати всі чотири основні мовні навички: аудіювання, говоріння, читання та письмо.
Як регулярно займатися цим? Просто увімкніть англійську мову у своє повсякденне життя. Це набагато простіше, ніж може здатися. Ми підібрали найкращі вправи, які допоможуть вам займатися кожен день та вдосконалювати навички володіння англійською мовою у будь-якому місці та в будь-який час.

Вправи для аудіювання

Ви йдете на роботу? Слухайте англомовні пісні. Займаєтесь вдома? Прослуховуйте подкасти англійською мовою. Вигулюєте собаку? Слухайте новини англійською. Пам'ятайте, що практика є дуже важливою, якщо ви хочете вільно спілкуватися англійською мовою.
Ось кілька корисних вправ, які допоможуть вам практикуватися щодня:

•Практикуйте аудіювання у вільний час:

Виділіть час для практики аудіювання кілька годин на день. Якщо у вас обмежена кількість часу, спробуйте послухати англомовні пісні або аудіокниги у вільний час.

•Максимально використовуйте подкасти:

Подкасти дозволяють практикувати навички і отримувати корисну інформацію на теми, що вас цікавлять. Виберіть подкасти, які відповідають вашому рівню володіння англійською та слухайте їх у дорозі або у вільний час.

•Дивіться фільми, телепередачі та новини:

Почніть із перегляду кінофільмів або телепередач із субтитрами, потім поступово відключайте їх. Це допоможе вам розвинути навички аудіювання та розуміння англійською мовою.

•Шукайте онлайн-ресурси для практики англійської мови:

Існує безліч ресурсів, таких як Cambridge English, які пропонують вправи та тести на розвиток навичок аудіювання. Ви також можете завантажити спеціалізовані програми на свій мобільний телефон.

Вправи для покращення навичок розмовної мови

Хочете говорити англійською мовою так, як рідною? Існує кілька способів покращити розмовні навички.

•Приєднуйтесь до клубів англійської мови або голосових чатів

Практика розмовної мови – найефективніший спосіб швидкого освоєння англійської мови. Приєднання до клубів англійської мови або голосових чатів допоможе вам отримати необхідну практику та покращити навички аудіювання. Крім того, це допоможе вам повеселитися та завести нових друзів. Оточіть себе однодумцями, які готові практикуватися англійською мовою: грайте в ігри разом, обідайте в компанії або просто спілкуйтеся. Скористайтеся Google та групами соціальних мереж, щоб знайти клуби англійської мови у вашому місті.
Чи немає можливості знайти партнера для регулярного спілкування? Не біда! Завжди можна знайти онлайн-чат та приєднатися до нього. Нові технології дозволяють спілкуватися з людьми, які знаходяться на великій відстані. Не втрачайте цієї чудової нагоди. Просто встановіть програму, виберіть співрозмовника та починайте спілкуватися через голосові повідомлення.

•Використовуйте дзеркало та зосередьтеся на плавній вимові

Виділіть кілька хвилин на день для практики розмовної мови перед дзеркалом. Виберіть тему, встановіть таймер на 3 хвилини та обговоріть її з уявним співрозмовником. Головна мета цієї вправи – проаналізувати свою мову та навчитися висловлювати ідеї без пауз та запинок.
Чим менше ви зупиняєтеся, тим впевненіше звучите. Намагайтеся не зупинятися. Якщо не можете пригадати відповідне слово, спробуйте описати свої думки іншими словами. Спочатку ваша мова може бути неписьменною, але це нормально.

  • Виконуйте вправи для покращення вимови

Учні часто забувають про покращення вимови, але це дуже важливо для досягнення досконалої англійської мови. Найбільш ефективним вправою поліпшення вимови є запис своєї промови. Може здатися смішним, але це допомагає розпізнати слабкі місця. Зосередьтеся на виправленні проблемних аспектів, доки ви не будете повністю задоволені результатом.

Практикуйте читання

Читання - одна з найкращих вправ для розширення словникового запасу. Ось кілька вправ, які допоможуть вам його розширити:

  • Виділяйте час для читання

Читайте задоволення в будь-якому місці і в будь-який час, але коли справа доходить до розвитку мовних навичок, повністю зосередьтеся на цьому. Плануйте час для читання.
Намагайтеся читати тексти англійською мовою щонайменше 20 хвилин щодня. Знайдіть зручне місце, де зможете повністю поринути у книгу, статтю чи інший матеріал без можливих переривань. Для максимальної ефективності читання підготуйте ручку, словник та блокнот для запису нових слів та виразів. Вимкніть звук на телефоні та інших пристроях. Якщо ви будете виконувати ці дії перед кожним читанням, ваш мозок буде розуміти, що ви збираєтеся вчитися і краще зосереджуватись на інформації.

  • Читайте книги, журнали та статті англійською мовою в Інтернеті

Якщо ви тільки починаєте вивчати англійську мову, почніть із простих дитячих книжок або коміксів. Ви також можете перечитати книгу, яку вже прочитали рідною мовою. Запам'ятайте золоте правило – читайте лише літературу, яка вам подобається. Вибирайте книги, які відповідають вашому рівню володіння англійською мовою. Якщо ви хочете викликати собі складність, виберіть книгу на вищому рівні, ніж ваш поточний навичка.
Існує безліч онлайн-ресурсів, де ви можете знайти рекомендації з книг. Ось деякі з них:
  • Jellybooks - пропонує відкривати нові книги та дозволяє читачам ознайомитися з частиною вмісту. Ви можете прочитати приблизно 10% книги та вирішити, чи варто продовжувати читання.
  • Listopia на Goodreads - надає доступ до різних списків книг, наприклад "Книги, які кожен повинен прочитати хоча б раз".
  • Your Next Read – допомагає знайти книги, схожі на ті, які ви вже прочитали.

  • Змініть мову інтерфейсу англійською на вашому телефоні

Коли ви читаєте текст, ваш мозок виконує безліч складних процесів, включаючи зіставлення значення слів, які ви бачите, та розуміння структури мови.
Зміна мови інтерфейсу англійською мовою на вашому телефоні - це простий і ефективний спосіб розширити ваш словниковий запас. Ваш мозок запам'ятає нові слова, пов'язуючи їх із функціями вашого телефону, планшета або комп’ютера.

Письмові вправи англійською

Відомо, що регулярна практика писемного мовлення сприяє освоєнню англійської мови, особливо її граматики. Наукові дослідження підтверджують, що за допомогою вправ можна покращити навички письма, навіть якщо на них витрачати небагато часу.

  • Створення особистого словника

Регулярно складайте свій власний словник з невідомими словами та фразами, додаючи їх значення та яскраві приклади. Створення власного словника допомагає запам'ятовувати слова швидше та використовувати їх правильно.
Якщо ви вже маєте особистий словник, використовуйте слова з нього для створення історії. Це одна з кращих базових граматичних вправ, яка допоможе вам навчитися правильно розташовувати слова в реченнях, а також запам'ятовувати нові слова та їхнє контекстуальне використання.

  • Описуйте зображення

Виберіть випадкове зображення та максимально докладно опишіть його. Ця вправа допоможе вам розширити словниковий запас прикметників і навчитися описувати почуття та навколишнє середовище. Відмінне місце для пошуку зображень - Pinterest.

  • Залишайте коментарі на блогах

Читання блогів - чудовий спосіб покращити письмові навички та практикуватися у письмовій мові. Вам не потрібно бути експертом, щоб висловити свої думки про статтю у блозі. Просто спробуйте!

  • Виконуйте граматичні вправи онлайн

При виконанні граматичних вправ англійською вибирайте ті, які просто і зрозуміло пояснюють правила граматики. Щоденна практика граматики допоможе вам підвищити впевненість у собі та легко спілкуватися та писати англійською мовою.

Почніть практикуватися сьогодні!

Якщо ви хочете покращити свої навички володіння англійською мовою, не відкладайте це потім. Деякі з перерахованих вправ вимагають щоденної практики, інші можуть бути виконані під час вільних хвилин. Визначте навички, які потребують поліпшення, та послідовно практикуйтеся. Створення нових навичок вимагає часу, але незабаром ви звикнете до нових занять.
Незалежно від вашої рідної мови ви можете досягти володіння англійською мовою на рівні носія. Тож чому б не почати практикуватися прямо зараз?