Вивчаємо англійську

Вітання англійською: 29 фраз, щоб привітатися

Англійська: словниковий запас
Hello, Bonjour, Hola, Salaam, Guten tag, Hello, Привіт!
Перше слово, яке зазвичай вивчають новою мовою, – вітання. Воно висловлює намір встановити контакти з іншою людиною. Ймовірно, ви вже знаєте основні привітання англійською, навіть перш ніж розпочати вивчення мови. Але якщо ви хочете справити максимальне враження, варто вивчити цікавіші способи вітання.
Хочете дізнатися, як професійно привітати колег з відеозв'язку? Або використовувати неформальні висловлювання в повідомленнях для свого двоюрідного брата? А може вам знадобиться особливе британське "вітання", щоб розвеселити водія автобуса під час вашої наступної поїздки до Лондона? У цій статті ви знайдете слова та фрази, які допоможуть вам впевнено привітатись англійською з будь-якою людиною.

Офіційні привітання

Іноді потрібно використовувати формальну або ділову мову для підтримки професійного тону. Ось кілька ситуацій, коли такі вітання особливо корисні:
  • Співбесіда
  • Ділова зустріч
  • Спілкування з топ-менеджментом чи генеральним директором
  • Чат із новими колегами
  • Розмови з клієнтами
  • Прояв поваги до людей похилого віку
  • Розмова з практично незнайомою людиною
Використовуйте ці привітання, щоб розпочати офіційну розмову в будь-якій із зазначених ситуацій.

Good Morning / Good Afternoon / Good Evening

Ці формальні привітання використовуються у різний час дня. Вони допоможуть ефективно розпочати спілкування з постійними клієнтами, колегами чи новими сусідами.
Вітання змінюються залежно від часу. Наприклад, "Good morning" зазвичай використовується з 5:00 до 12:00, "Good afternoon" - з 12:00 до 18:00, а "Good evening" - після 18:00 або коли заходить сонце.
Зверніть увагу, що "Goodnight" - це прощальний вираз. Наприклад:
  • It was nice to meet you. Goodnight!
  • Goodnight! See you tomorrow.
Щоб виразити повагу, можна додати прізвище людини до привітання. Носії англійської мови навіть у ділових ситуаціях часто використовують ім'я після привітання:
  • Good morning, Mr. Houston
  • Good afternoon, Ms. Partridge
  • Good morning, Tom
  • Good evening, Kelly
Також прийнято говорити "Good morning, sir/madam", вітаючи невідому людину у формальній ситуації. Це часто використовується співробітниками магазинів, ресторанів та готелів, які спілкуються з клієнтами.
Бажаєте вдосконалювати розмовні навички? Ознайомтеся з нашою статтею про п'ять основних принципів світської бесіди.

How do you do?

Якщо вам потрібно використовувати дуже формальне привітання при зустрічі з людиною вперше, цей варіант підійде найкращим чином. Хоча таке вітання зустрічається рідше в сучасному світі, ви все ще можете почути його від людей похилого віку.
«Hello. How do you do?» ідеально підходить для ділових обідів чи офіційних заходів, таких як конференції. Дотримуючись професійних норм будь-якої мови, найбільш відповідною відповіддю буде нейтральна або позитивна: "I'm doing well, thank you / Fine, thank you", щоб зберегти дистанцію, навіть якщо у вас дійсно поганий день!
Іноді "How do you do?" використовується як твердження, а не питання, як офіційне привітання. Це найчастіше відбувається при першому рукостисканні. Якщо це так, легко можна зрозуміти: наприкінці пропозиції не буде питання інтонаційного підйому. У цьому випадку правильною відповіддю буде повторення питання з тим самим тоном: "How do you do?".

Nice to meet you / Pleased to meet you

Це одне з привітань, яке можна використовувати, відповідаючи людині, з якою ви зустрічаєтеся вперше.
Наприклад:
  • A: Good morning. I’m Alex White from [Company].
  • B: Nice to meet you, Mr. White.
Зазвичай при знайомстві люди обмінюються рукостисканням. Потиск рук триває кілька секунд, що дає достатньо часу, щоб сказати: "Приємно познайомитися".

How have you been?

Це ввічливий спосіб запитати "Як ви?/Як маєте?" при тривалій розлуці. Використовуйте це питання лише якщо ви вже знайомі з людиною.
  • A: How have you been?
  • B: I’ve been busy working a lot. How about you?
Кращий спосіб навчитися природно і впевнено вимовляти вітання - це практикувати їх вголос, бажано з людиною, що швидко говорить, яка може давати вам зворотний зв'язок. Нема з ким практикуватися? Спробуйте курси англійської мови від UKnow Language School.

Формальні привітання у листах та електронній пошті

Будь-якою мовою багато офіційних розмов відбуваються в письмовій формі: заяви про прийом на роботу, юридичні питання, скарги на компанію. Ось кілька найкращих способів формального вітання у письмовій формі, якщо вам потрібно висловити серйозність.

Dear Sir or Madam

Якщо ви не знаєте ім'я людини, якій ви відправляєте професійний або електронний лист, "Шановний пане або пані" - найпоширеніший спосіб розпочати розмову. Це ясно, шанобливо та доречно. Ось кілька випадків, коли це буде корисно:
  • Коли ви звертаєтесь до відділу, з яким хочете співпрацювати;
  • Коли ви пишете електронний лист компанії.
Однак, якщо ви можете знайти ім'я людини, з якою хочете зв'язатися, за допомогою невеликого онлайн-дослідження, буде набагато професійніше використовувати його та надіслати персональне офіційне привітання.

To Whom It May Concern

Це ще один професійний спосіб надіслати електронний лист незнайомій людині. Це трохи застаріло, але ідеально підходить, якщо ваш офіційний лист відноситься до групи людей або якщо ви хочете, щоб він звучав особливо формально. Ось кілька ситуацій, коли це підходить:
  • Коли ви надсилаєте електронного листа всьому відділу, з яким ви не знайомі;
  • Коли ви надсилаєте скаргу до компанії;
  • Коли ви пишете рекомендаційний лист для когось, кого ви раніше керували.

To the Hiring Manager

Якщо ви надсилаєте заявку на вакансію або до HR-відділу щодо посади, на яку ви хотіли б претендувати, "Шановний менеджер по найму" - дуже корисне привітання. Він особливо корисний, якщо ви надсилаєте електронний лист на спільну поштову скриньку "info@" для всієї компанії, тому що він вказує на те, що ваше повідомлення пов'язане з можливістю роботи, і відразу вказує відповідальному за поштову скриньку, щоб перенаправити ваше повідомлення до відділу кадрів.

Dear Mr X / Mrs X / Ms X / Miss X / Prof X / Dr X

Якщо ви знаєте ім'я та титул людини, якій ви надсилаєте офіційний електронний лист, краще почати розмову з «Dear Mr [surname]» замість «Dear sir or madam»..
В окремих випадках людина, якій ви пишете електронною поштою, може використовувати привітання, що вказує на його професію. Лікарі та вчені з докторським ступенем іноді використовують «Dr», а професори в коледжі іноді використовують «Prof». В інших випадках ви можете використовувати «Dear Mr [surname]» для чоловіка, «Dear Mrs [surname]» для заміжньої жінки або «Dear Miss [surname]» для незаміжньої жінки. Якщо ви не впевнені у сімейному становищі, спробуйте знайти цю людину в Linkedin.
Також, при виборі привітання важливо враховувати контекст і стосунки з людиною, до якої ви звертаєтеся. Формальні привітання підходять для ділових та офіційних ситуацій, тоді як неформальні привітання можуть бути використані у повсякденних розмовах із друзями, колегами та знайомими.

Неформальні привітання

Коли вам потрібно привітатись із сусідом або поспілкуватися з колегами під час перерви на каву, можна використовувати наступні неформальні привітання. Вони підходять для таких ситуацій, як:
  • Несподівана зустріч із колегами
  • Розмова з вашою командою на роботі
  • Заходи та нетворкінг
  • Вітання сусідів
  • ...та інші

Hello/Hi/Hey

Ймовірно, ви вже знайомі з цими найпопулярнішими неформальними привітаннями. Зазвичай після них слідує ім'я людини:
  • Hello, Michel. Як справи?
  • Привіт, Monica. Радий тебе бачити!
Слово "hey" можна використовувати під час спілкування з тими, кого ви добре знаєте. У неформальній обстановці допустимо почати розмову з незнайомцем, сказавши "hey", але не потрібно вимовляти його занадто різко, щоб не здатися грубим або зухвалим.

Morning / Afternoon / Evening

Це доброзичливі та теплі способи привітати людей у неформальних ситуаціях. Вони звучать природно, коли ви проходите повз когось, з ким зазвичай спілкуєтеся неформально, але у вас немає часу на довгу бесіду, наприклад, з листоношкою, сусідом або співробітником кафе. Ці вітання також підходять, якщо ви хочете почати тривалішу розмову.

How are you doing? / How's it going?

Це неформальні способи спитати "Як справи?" Люди зазвичай ставлять одне з цих питань після привітання. Очікується коротка позитивна відповідь. Наприклад:
  • A: Hello, Amanda! How are you doing?
  • B: Fine, thanks. And you?

Nice to see you / It's great to see you / Good to see you

Якщо ви давно не бачили людину або зустріли когось зненацька, можна використовувати ці дружні привітання. Їх можна сказати на початку розмови або відразу після основного вітання.
  • Hello, Veronica. Nice to see you there.

Long-time no see / It's been a while

Ці загальні фрази використовуються для вітання старих друзів або початку розмови з людиною, яку ви давно не бачили. Найчастіше за ними йдуть питання на кшталт "Як справи?" або "Що нового?" Це чудовий спосіб розпочати розмову про те, що сталося після останньої зустрічі.
  • A: Hey, John! Long-time no see. How are you?
  • B: I’m fine, thanks! What’s new?
  • A: Hi, Taya. How’s it going?
  • B: Good thanks.
  • A: I haven’t seen you for ages.
  • B: Yes, it’s been a while.
Якщо ви хочете, щоб ці фрази звучали природно, рекомендується попрактикуватись у їх використанні з носієм англійської мови в UKnow.

Сленгові привітання

Сленг цікавий: він неформальний і трохи жартівливий, і його використання означає, що ви у дружніх відносинах. Ось кілька способів привітатися з близькими друзями та молодшими родичами.

Yo!

Це кумедне вітання прийшло з американської хіп-хоп-культури 1990-х років і досі широко використовується у США.

What's up?

Це дуже поширене сленгове привітання, яке часто використовується як особисто, так і в текстових повідомленнях. Це невимушений спосіб привітати друзів, запитавши, як у них справи і що нового в їхньому житті. Воно не грубе і може використовуватися з близькими колегами, членами сім'ї та друзями.

Sup

Це коротка версія "What's up?", яка була популярною в американській культурі на початку 2000-х років. Зараз вона переважно використовується іронічно або в текстових повідомленнях.

Heyyy

При надсиланні текстових або особистих повідомлень деякі люди люблять додавати додаткові літери "y" наприкінці "hey". З якоїсь загадкової причини це найчастіше використовується при флірті. Чим довше хвіст у "y", тим кокетливіше повідомлення! Більше трьох чи чотирьох "y" виглядають трохи відчайдушно.

Британські привітання

Знання кількох британських привітань під час подорожі до Великобританії допоможе вам виявити дружелюбність та показати інтерес до місцевої культури вже з першої зустрічі. Ось кілька британських привітань, які чудово підійдуть для використання з Корольовою чи вашими новими друзями у пабі!

Lovely to meet you / Lovely to see you

Британці, зустрічаючись офіційно, швидше за скажуть "lovely" замість "nice". Якщо ви відвідаєте Великобританію, ви помітите, що багато людей використовують слово "lovely" у тому ж сенсі, що "fine" в американському англійському. Для носіїв британської англійської це звучить більш милим та щирим.

Are you OK?

Це британська версія привітання "Hello. How are you?". Якщо вас вітають таким чином, ви можете відповісти "yeah, fine" або, для більшої британської "not bad" - це означає те ж саме.

Alright, mate? / Alright?

Це дуже поширений сленговий спосіб привітатись з друзями. Це скорочена версія "Are you alright?". І дружня відповідь: "Not bad, mate, you?".

Hiya!

Це дуже поширений спосіб сказати "привіт", особливо на півночі Англії. Він також часто використовується у текстових повідомленнях.

What’s the craic?

Це привітання використовується тільки в Ірландії, і "craic" вимовляється як рима з англійськими словами "crack" та "back". Це дуже теплий вислів, що означає "Що в тебе нового?" або "Чи маєш цікаві новини з моменту нашої останньої зустрічі?"
Але будьте обережні: якщо ви використовуєте це вітання, привітаючи ірландців, не будучи самим ірландцем, вони можуть подумати, що ви насміхаєтесь з них!

Смішні привітання

Бути смішним новою мовою досить складно (або навіть навмисно бути смішним!). Вміння жартувати та розуміти жарти часто вважається ознакою вільного володіння мовою. Якщо ви все ще вивчаєте мову, ви можете внести елемент смішного чи старомодного у свої привітання – це простий спосіб розсмішити когось.
Якщо ви вивчаєте англійську, щоб спілкуватися з партнером або друзями, використання одного з цих дивних способів привітання може бути дуже кумедним. Ось кілька менш серйозних «привітів» та порад, коли використовувати їх для максимального ефекту.

Ahoy!

Це дуже старе вітання, яке походить із давньоанглійської мови і колись використовувалось моряками для привернення уваги кораблів. В даний час його говорять лише Губка Боб та інші мультяшні моряки. Написати це в текстовому повідомленні буде так само безглуздо, як і використовувати його в живій розмові.

Hello stranger!

Іноді це використовується для привітання друзів, яких ви давно не бачили. Це жартівливіша версія фрази "давно не бачилися".

‘Ello, gov’nor!

Це скорочена версія привітання "Hello, governor", яку торговці використали у вікторіанському Лондоні, щоб показати повагу під час розмови з членами вищого суспільства. Видалення літери "H" з "Hello" надає акценту знаменитого "кокні" акценту, пов'язаного зі сходом Лондона. Сьогодні це використовують здебільшого люди, які дражнять своїх британських колег!

Goodmorrow!

Це дурний спосіб сказати "Доброго ранку". Він надто формальний і асоціюється зі старомодною поезією, тому використовувати його у розмові досить безглуздо!

What’s crackin’?

Це ще один спосіб сказати «What’s up?» Чи «What’s going on?».

What’s up buttercup?

Це привітання, що рідко використовується, але воно обов'язково викличе посмішку. "Лютик" - це ніжна жовта квітка, яка росте в траві, а також так називають своїх домашніх корів. Смішно звернутися до дорослого як "лютику".

Howdy!

Це скорочення від «How do you do?». Часто використовується в деяких регіонах Канади та Америки. Нині його найчастіше використовують лише мультяшні ковбої.

Висновок

Добре підібране вітання задає тон будь-якій розмові, чи то з близькими друзями, чи з кимось, кого ви майже не знаєте.
Не бійтеся використовувати ці нові висловлювання у повсякденному спілкуванні. Озброївшись цими словами та фразами, ви зможете почати практично будь-яку розмову більш жваво та вільно.
Хочете говорити впевнено якнайшвидше? Запишіться на уроки англійської мови від UKnow та підберіть потрібний темп вивчення.

Часті питання про привітання англійською

Що таке просте привітання?

Найпростіші вітання - це стандартні "hello", "hey" чи "hi". Їх можна використовувати практично у будь-якій ситуації!

Як мило привітатись?

Якщо ви хочете бути трохи менш формальними та більш доброзичливими, ви можете сказати "hey there" або, що ще краще для текстового повідомлення, "hey there 🙂". Ще один милий спосіб - привітатись іншою мовою, наприклад, "hola".

Як привітати когось у чаті?

Чат зазвичай має неформальний характер, тому підійдуть слова "hey" або щось більш доброзичливе (і жаргонне), наприклад, "yo" або "sup".

Як чемно привітати когось?

Найввічливіші привітання - це формальні привітання, такі як "hello", або тимчасові привітання, такі як "good morning" або "good evening". Щоб зробити його ще більш чемним, додайте після цього офіційне звернення до слухача, наприклад, "hello, пан чи пані ______", або навіть "hello, сер або мем».